Det är full aktivitet bakom kulisserna i Eric Ericsonhallen på Skeppsholmen. Om en timme ska 200 gäster slå sig ner till en trerätters middag – i en lokal som för bara några minuter sedan användes för konferens. Mitt i allt står kökschefen Francisco, lugn men fokuserad, och fördelar arbetsuppgifter till sitt team.
– Det fina med catering är att varje tillfälle är unikt. Vi får anpassa oss efter platsen, gästerna och stämningen. För mig är det ett kreativt hantverk – nästan som att bygga en restaurang från grunden, fast bara för en kväll, säger Francisco.
Från stjärnkök till Skeppsholmen och med hela Stockholm som spelplan
Francisco har en gedigen bakgrund i några av Sveriges främsta kök. Han har arbetat med stjärnkocken Mathias Dahlgren, varit förstekock på Gondolen och souschef på Ellery Beach House. Passionen för mat började dock långt tidigare.
– Jag växte upp med mat som en självklar del av livet. Min mormor och pappa lagade alltid från grunden, med mycket kärlek och respekt för råvarorna. Det var där intresset tändes, berättar han.
När han fick möjligheten att ta sig an cateringdelen inom Skeppsholmsgruppen såg han chansen att förverkliga en dröm: att förena det bästa från restaurangvärlden med flexibiliteten i catering.
”Rena smaker och hållbara råvaror”
Franciscos filosofi är tydlig: maten ska vara ren, hållbar och ärlig.
– Jag vill att gästerna ska känna att varje råvara får tala för sig själv. Rena smaker, bra råvaror och ett tydligt hållbarhetstänk. Det är grunden i allt vi gör, säger han.
Men att leverera mat av restaurangkvalitet utanför restaurangens väggar kräver planering och fingertoppskänsla.
– Det är mycket logistik. Vi förbereder så långt det går i vårt kök, men många moment görs på plats, precis innan servering. Proteiner som kött och fisk är extra känsliga – de måste vara perfekta i rätt sekund. Där finns inga genvägar.
En upplevelse bortom det förväntade
Skeppsholmsgruppen vill med sin catering skapa mer än bara mat på tallriken – måltiden ska vara en del av hela upplevelsen.
– Vi vill inte bara servera en middag, vi vill skapa en känsla. När gästerna lämnar våra event ska de ha upplevt något lite extra, något de minns. Därför jobbar vi alltid med detaljerna, både i smak, upplägg och helhetsintryck, säger Francisco.
En växande verksamhet
Sedan starten har Skeppsholmsgruppens catering vuxit snabbt. Francisco ser framtiden som både utmanande och inspirerande.
– Vi befinner oss i en bransch där allt fler ställer höga krav – och det älskar jag. Vår ambition är att fortsätta utvecklas, att höja nivån för vad catering kan vara. Jag vill att våra gäster ska känna att de får samma kvalitet som på en riktigt bra restaurang – fast där de själva vill ha den.
Och när kvällen närmar sig, gästerna tar plats och den första tallriken bärs ut, ser Francisco nöjt ut. För honom handlar det inte bara om mat – det handlar om att skapa ögonblick som stannar kvar.
– För mig är det en ära att få vara med och förvandla vanliga dagar till speciella minnen. Det är det som driver mig, varje gång.